Pizza made to survive 3 years, 50-foot drops

Posted in
No comments
Thursday 20 February 2014 By htwe naing

စိုစြတ္တဲ့ အစားအစာ ေတြဟာ သဘာ၀ အားျဖင့္ ရက္ပိုင္း ေလာက္သာ ခံေလ့ရွိတယ္ ဆိုတဲ့ အဆိုကို ခ်ိဳးျဖတ္ႏိုင္တဲ့ ၃ ႏွစ္ခံ ပီဇာ အေၾကာင္းကို အခု ေဆာင္းပါးမွာ ေဆြးေႏြး ထားပါတယ္။
အစားအစာ ေတြကို ေအးခဲျပီး ၾကာၾကာ ခံႏိုင္ေအာင္ မလုပ္ႏိုင္ ေသးခင္က အေျခာက္ လွန္းျပီး အစာေျခာက္ (ဥပမာ ထမင္းေျခာက္) အျဖစ္ တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳလုပ္ ၾကပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕ အားသာခ်က္ ကေတာ့ တာရွည္ခံ တဲ့အျပင္ မီးဖိုေခ်ာင္ မလိုဘဲ လြယ္လင့္တကူ စားေသာက္ႏိုင္ တာပါပဲ။ အထူးသျဖင့္ ျမိဳ႔ျပနဲ႔ ေ၀းလံတဲ့ ေနရာမွာ အမႈထမ္း ရတဲ့ စစ္သားေတြ အတြက္ အလြန္ အသံုး၀င္တဲ့ အစားအစာ ပါပဲ။ ဒါေပမယ့္ အားနည္းခ်က္ ကေတာ့ ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ အေျခာက္ လွမ္းလိုက္တဲ့ အတြက္ အရသာ ကေတာ့ ဆြဲေဆာင္မႈ ရွိေလာက္ေအာင္ မေကာင္းပါဘူး။ အမွန္အတိုင္း ေျပာရရင္ အစာေျခာက္လို အစားအစာ မ်ိဳးကို မျဖစ္မေန စားေသာက္ ေနရမယ့္ သူေတြဟာ ၾကာရွည္ ခံျပီး အရသာ လည္းရွိ မယ့္ စိုိစုိစြတ္စြတ္ အစားအစာ ေတြကိုေတာ့ ေတာင့္တ ၾကပါတယ္။

Pizza

အေမရိက မွာေတာ့ ျပည္ပ တာ၀န္ထမ္း စစ္သားေတြဟာ သူတို႔ ႏိုင္ငံရဲ႕ စစ္တပ္ သက္သာ ေခ်ာင္ခ်ိေရး အဖြဲ႕ the Army Natick Soldier Research, Development and Engineering Center ဆီ အျမဲမျပတ္ ေတာင္းဆိုေန ၾကတဲ့ ေတာင္းဆိုခ်က္ တစ္ခု ရွိပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ ရက္ေပါင္း ၁၀၀၀  ေလာက္ တာရွည္ခံျပီး စစ္ပြဲ နယ္ေျမ ေတြမွာ ေပ ၅၀ အျမင့္က ရဟတ္ယာဥ္ ဒါမွမဟုတ္ ေလထီးနဲ႔ ပစ္ခ်တာေတာင္ ပံု မပ်က္၊ အရသာ မျပတ္တဲ့ ပီဇာေတြ တီထြင္ ေပးဖို႔ပါပဲ။ အဆိုပါ အဖြဲ႔ကလည္း စစ္သားေတြရဲ႕ ေတာင္းဆိုခ်က္ကို လ်စ္လ်ဴ မရႈခဲ့ပါဘူး။ အခု ဆိုရင္ ေတာင္းဆိုခ်က္ ေတြရဲ႕ အရည္အေသြး ပါတဲ့ ပီဇာေတြကို  တီထြင္ေန ၾကပါျပီ။

Tested Pizza Prototype

တကယ္တမ္း စဥ္းစား ၾကည့္ရင္ ပီဇာဆိုတဲ့ အစားအစာဟာ တာရွည္ ခံဖို႔ မလြယ္တဲ့ အစားအစာပါ။ ေအာက္ခံ မုန္႔အသား၊ အေပၚက ပါတဲ့ အသား၊ ခ်ိစ္ စတဲ့ အမယ္ေတြ အားလံုးဟာ တာရွည္ခံဖို႔ ခဲယဥ္း ပါတယ္။ ပထမ ဦးဆံုး ေပါင္မုန္႔သားထဲ ေဆာ့စ္ စိမ့္၀င္ မသြားဖို႔ လုပ္ရမယ္။ ေနာက္ျပီး ပါ၀င္တဲ့ အမယ္ ေတြမွာ ပါတဲ့ အက္စစ္ ေတြေၾကာင့္ မိႈတက္ ႏိုင္တာ ကိုလည္း တားဆီးရမယ္။ ေနာက္ျပီး ပီဇာကို လံုး၀ ေျခာက္ ေသြ႔ မသြားေအာင္ ထိန္းထား ႏိုင္ရမယ္ စသည္ အားျဖင့္ ေတာင္းဆိုထား သလုိ ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ရမယ့္ ကိစၥ ေတြကေတာ့ မ်ားပါတယ္။ ဒါေပ မယ့္ အထက္က အဖြဲ႔မွာေတာ့ တီထြင္သူ ေတြဟာ စစ္သား တစ္ေယာက္စီ တိုင္းရဲ႕ အိတ္ငယ္ေတြမွာ အသားနဲ႔ ခ်ိစ္ ျဖဴးထားတဲ့ ပီဇာ ေတြကို ေရခဲေသတၱာ သံုးျပီး ေအးခဲစရာ မလိုတဲ့ ပီဇာေတြ ေဆာင္ထား ႏိုင္ေအာင္ စတင္ လုပ္ေဆာင္ႏိုင္ ခဲ့ပါျပီ။ ဆက္လက္ လုပ္ေဆာင္ဦးမယ့္ တိုး တက္မႈ ေတြအျပီး လာမယ့္ ေႏြရာသီမွာ စမ္းသပ္ သြားဖို႔ရွိျပီး မ်ားမၾကာတဲ့ ၂၀၁၅ မွာေတာ့ ေစ်းကြက္ထဲ ေရာက္ႏိုင္ မယ္လို႔ ခန္႔မွန္းထား ၾကပါတယ္။


ဒီလိုမ်ိဳး တာရွည္ခံတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ေပၚလာျခင္းဟာ ကမာၻ႔ လူဦးေရ တိုးတက္လာမႈ နဲ႔အတူ ျမင့္တက္ လာတဲ့ စားနပ္ရိကၡာ မလံု ေလာက္မႈ ျပႆနာ ကိုလဲ တစ္နည္း တစ္ဖံု ေျဖရွင္းေပး ႏိုင္တာေၾကာင့္ ေကာင္းမြန္တဲ့ တီထြင္မႈ တစ္ခု ျဖစ္ေၾကာင္း တင္ျပရင္း နိဂံုးခ်ဳပ္ အပ္ ပါတယ္။

Author

Paing Hmu Ko

Related posts

0 comments:

About the Author

ကၽြန္ေတာ္ IT ပညာရွင္တစ္ေယာက္မဟုတ္ပါ ကၽြန္ေတာ္သိသမွ် မွတ္ထားသမွ် နည္းပညာေလးေတြျပန္လည္မွ်ေဝျခင္းသာျဖစ္ပါတယ္။ လာလည္ၾကတဲ့သူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးကိုလဲေက်းဇူးပါ။